Newsfact (Dutch)

Auto met ‘rat look’ ziet er sjofel uit maar is technisch perfect in orde

Pictures: Bart Van der Moeren

HOBOKEN/SINT-JOB-IN-‘T-GOOR/MORKHOVEN – De hype van autotuning is niet meer wat hij geweest is, schreven we enkele weken geleden nog. Toch leeft de passie voor wagens in ons land onverminderd voort. Alleen neemt ze andere vormen aan. Zo brengen adepten van de ‘rat look’ hun wagen technisch perfect in orde maar doen ze het koetswerk er sjofel uitzien.

Alle auto’s met een rat look hebben één ding gemeen. Het oorspronkelijke koetswerk blijft behouden, ook al is het door de jaren heen nog zo verweerd. ‘Maar technisch moet de wagen in perfecte staat zijn’, legt Stefan Caluwé uit. In zijn werkplaats De Garaasj in Hoboken onderhoudt en verbouwt hij uitsluitend klassieke Volkswagens. ‘Het zijn dan ook vooral oudere VW’s die je in het rat look-wereldje ziet. Het is de bedoeling dat zo’n wagen eruit ziet alsof hij jarenlang in een bos of een schuur heeft gestaan.’

Dat is ook vaak het geval, maar liefhebbers van de rat look zorgen ervoor dat hun auto in onberispelijke staat is. Ze restaureren het onderstel, plaatsen een nieuwe, krachtige motor en verlagen hun kar tot ze net niet over de grond sleept. ‘Dezer dagen zie je ook mensen die een recente wagen te lijf gaan met zoutzuur om het koetswerk te laten roesten en een rat look te verkrijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er kruipt veel tijd in het zoeken van de juiste wagen en de technische afwerking kost nog veel meer energie. Dat is net de essentie.’Verscheept uit de VS

Wim Preuschoft uit Sint-Job-in-‘t-Goor vond zijn oldtimer in Amerika en liet hem speciaal verschepen. ‘Ik wilde een gezonde auto vinden waarvan de lak verweerd was.’ En zo ziet zijn VW Karmann Ghia uit 1959 er nog steeds uit, maar schijn bedriegt. ‘Het chassis heb ik perfect in orde gemaakt en met nieuwe onderdelen heb ik zelf een motor gebouwd.’

‘Deze wagen is snel en kan perfect mee in het verkeer. Het is net dat contrast tussen het verweerde uiterlijk en de onberispelijke motor waarvoor ik het doe. Toen ik voor het eerst met deze auto naar de technische controle ging, waren de controleurs ervan overtuigd dat hij een onvoldoende zou krijgen. Tot ze onder de motorkap keken. Iedereen stond ervan versteld in welke goede staat dit karretje was.’

‘Ik heb mijn VW Kever voor een prijsje kunnen kopen’, vertelt Serge Cortens, een verkoper van auto-onderdelen uit Morkhoven. ‘Hij stond ergens in een schuurtje te roesten, de lak helemaal afgebladderd. Ik heb niet van bij het begin bewust voor de rat look gekozen, ik zag liever een mooi blinkend koetswerk. Maar mijn eerste bekommernis was om de wagen technisch helemaal in orde te maken. Er zitten onder andere een nieuwe motor en versnellingsbak in.’

Wereldje op zich

‘Uiteindelijk heb ik besloten om de carrosserie te laten zoals ze was. De rat look kwam toen nog niet zo veel voor in ons land, maar nu zie je die trend echt opkomen. Toen ik voor het eerst naar een autotreffen ging, zag ik slechts enkele auto’s met rat look. Nu is het een wereldje op zich geworden.’

De mensen kijken weleens verbaasd op als ze de ogenschijnlijk schamele wagen van Cortens zien voorbijrijden, maar daarvoor doet hij het niet. Voor hem primeert het hobbyisme: alle vrije uren spendeert hij aan zijn oldtimer. ‘Ik sleutel graag zelf aan mijn auto, dat geeft meer voldoening. Mijn oldtimer is zelfs beter in orde dan mijn auto voor dagelijks gebruik. De Kever krijgt veel meer van mijn tijd en liefde.’

2 Comments

Leave a Comment
  1. Bonjour Stan

    le blog on ne peut pas faire dans tous les langues differentes, nous avons lecteurs de presque 50 pays…. un peu trop… mais on essae de faire en Anglais mode “facile” comme ca a comprendre pour tous le monde….
    la lettre de nouvelles, au contraire, il est bien en avoir en 4 langues different sur notre site, http://www.bbt4VW.com le francais inclus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *